Законовата промяна за цените на онколекарствата, по които Здравната каса плаща

...
 Законовата промяна за цените на онколекарствата, по които Здравната каса плаща
Коментари Харесай

След разследването на bTV: Промени за цените на онколекарствата. Kaкъв ще е ефектът за болните?

 

Законовата смяна за цените на онколекарствата, по които Здравната каса заплаща на болниците влиза в действие до дни. Резултатът пристигна след следствие на bTV и провокира остри публични реакции.

Снимка: bTV

В материала си Мария Ванкова разкри фрапиращи случаи, в които за еднакъв медикамент се заплаща на доста разнообразни цени. Разликата доближаваше 28 пъти.

 Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки България 2 мин. Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки  Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас Advertorial 3 мин. Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас  Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани България 2 мин. Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани  Ивелин Михайлов се извини на Тази сутрин 3 мин. Ивелин Михайлов се извини на " пробитите депутати " от " Величие ": И най-сериозните хора вършат неточности  Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов Тази сутрин 4 мин. Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов  Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са Тази сутрин 2 мин. Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са  Тази сутрин 4 мин. " Бялото злато на Хиос ": Застрашени ли са от изгубване мастиковите гори на гръцкия остров?  Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки България 2 мин. Оранжев код: Гръмотевични стихии и заплаха от градушки  Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас Advertorial 3 мин. Идънред България събра 29 500 лева за Педиатричните отделения на УМБАЛ Бургас  Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани България 2 мин. Бруталният побой над водач на рейс: Освободиха двамата арестувани  Ивелин Михайлов се извини на Тази сутрин 3 мин. Ивелин Михайлов се извини на " пробитите депутати " от " Величие ": И най-сериозните хора вършат неточности  Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов Тази сутрин 4 мин. Ген. Станчев: Вероятно има опасност, отправена към Бойко Борисов  Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са Тази сутрин 2 мин. Сблъсъкът сред трен и цистерна с гориво: Машинистите неведнъж подавали сигнал, в потрес са  Тази сутрин 4 мин. " Бялото злато на Хиос ": Застрашени ли са от изгубване мастиковите гори на гръцкия остров?

Kaкъв ще е резултатът за болните с новата смяна?

Промените влизат в действие от 1 юли. Вече е оповестен първият лист с така наречен „ нов таван “ на цените на онколекарствата, до който касата ще заплаща на лечебните заведения.

Така тази ножица сред най-ниска и най-висока цена за едно и също лекарство, която в някои случаи доближаваше 28 пъти, се чака да се стопи, само че гладко.

Болниците имат временен интервал до 1 юли да приведат договорите с дистрибуторите си по отношение на новите правила

„ Новият таван “ се пресмята по формула, която след следствието беше записана в закон, а по-късно развита и в разпоредба. За резултата от нея описваме в този момент.

През януари в следствие в bTV Репортерите ви разказахме за онколекарство, което касата е платила на една болница за 74 лв., а на друга – на тавана от 1147 лева Или 15 пъти по-скъпо.

Снимка: bTV



„ Това би трябвало да бъде спряно, тъй като това изтощава страната, изтощава здравната каса, изтощава всички “, сподели Тодорка Николова, пациент на СБАЛО „ Свети Мина “ - Благоевград.

От 1 юли за онколекарствата се вкарва още един втори таван на цените. И касата ще заплаща до по-ниския от двата.

„ Целта е да се дисциплинират всички участници в системата, да се пресекат всички благоприятни условия за злоупотреби, за спекулации с тези цени и да се обезпечи една гаранция за НЗОК, че ще заплаща тези медикаменти на действителна пазарна цена “, сподели Момчил Мавров, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на НЗОК.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

В случая с лекарството, което дадохме за образец, първият таван е 1147 лв., само че към този момент новият, който се явява втори, е 369 лв.. По-ниският е максимумът, на който през юли касата ще заплаща този медикамент.

„ Мисля, че позитивният резултат е забележим още в първия месец и той ще се ускорява през идващите месеци на използването на това предписание. Няма изведнъж ножицата да бъде затворена “, счита Деян Денев, шеф на ARPHARM.

Друго лекарство, за което разказахме, беше регистрирано от болница за 66 лв.. А от други две, за същия интервал, на тавана от 1878. Или 28 пъти по-скъпо.

Снимка: bTV

През февруари таванът падна на 1535 лв.. А от юли спомагателният втори ще е 750 лв..

„ Преди да стартираме работа по тези нови пределни цени няма по какъв начин да излезем със мнение какъв ще бъде резултатът за бюджета на касата, дали действително ще се направи икономисване, какъв ще е резултатът за лечебните заведения и каква ще бъде реакцията на доставчиците на тези лекарства “, изясни Лалка Коева от Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР